Välkommen till Byalaget Gamla Borstahusen

Välkommen till Byalaget Gamla Borstahusen
De boende på Nedregatan, Mellangatan, Övregatan i Borstahusen startade 1994 ett Byalag med avsikt att vara ett språkrör för medlemmarnas gemensamma intressen och försöka skapa en god boendemiljö.
En viktig uppgift är att försöka bevara det kulturella arv,bl.a.”stejlebackarna", som Borstahusens bebyggelse utgör.
Som exempel på vad Byalaget arbetat för var att bevara gamla Pumphuset. Byalaget var också drivande i frågan att göra Nedregatan mot hamnen enkelriktad för ett bättre trafikflöde sommartid.
Vi har idag ett kulturcentrum med museum, konsthall och restaurang som vi är mycket stolta över.
Byalagets högsta beslutande organ är Årsmötet som hålles före utgången april månad.
Kallelse sker via utskick senast 1-2 veckor före mötet. Övriga allmänna möten sammankallas av styrelsen vid behov. OBS! Ingen medlemsavgift.
Vi vill på detta sätt hälsa alla nyinflyttade med adress Nedre gatan, Mellan gatan, Övre gatan välkomna till Byalaget Gamla Borstahusen och vi ser gärna att du anmäler dig som medlem i vårt Byalag. Anmälan kan ske till ordförande Marina Sander. Övregatan 173, eller till kassör Karl Håkansson, Nedre gatan 28 eller Email byalagetgamlaborstahusen@gmail.com



tisdag 2 maj 2023

Protokoll byalaget gamla borstahusen årsmöte 2023

 

Minnesanteckningar Årsmöte 2023 04 27 Närvarande på mötet var 36 medlemmar.  

1. Mötets öppnandes av ordföranden, Marina Sander.  

Ordet överläts därefter till Fredrik Graff, kommunpolis samt Annika Persson,  trygghetssamordnare för Landskrona stad, som talade om Grannsamverkan. Man berättade om olika insidenter i vårt område under senare tid och vad man kan göra för att förhindra inbrott mm. Tips lämnades om att inte gömma värdesaker i sovrumsgarderoben - där tittar tjuven först. Passet kan man gömma i tex ett DVDfodral. Bra med lampor som tänds när man inte är hemma. Städa inte för noga när du reser bort och låt exempelvis kaffekoppar och något mer stå framme för att inte signalera att du är bortrest. DNA märkning av värdesaker rekommenderades också. Stöldgods som märkts så visar vid tillslag att detta är stöldgods. Om man drabbas av inbrott är det viktigt att man fyller i blanketten från polisen så noggrant som möjligt för att stöldgods ska kunna lämnas tillbaka. Tipsade också om att inte förvara bilnycklar nära ytterdörren, då det framkommit att biltjuvar använder en sändare som kopierar signalen och sedan har en egen nyckel till din bil. Kommunen har skyltar om Grannsamverkan om man vill sätta upp sådana. Ställ frågor till personer som uppträder skumt. Fråga exempelvis om man letar efter någon/något. Tjuven vill inte bli sedd.  

Ring polisen om något händer! Ring 112 om något händer, men använd 11414 om det ej är bråttom.  

2. Frågan om mötet var stadgeenligt utlyst. Godkändes.  

3. Godkännande av Dagordning. Godkändes.  

4. Val av mötesordförande och sekreterare. Sittande.  

         5. Val av två justeringsmän för mötesprotokoll. Lena Bjering och Claes Persson.  

6. Genomgång av Verksamhetsberättelse och Räkenskaper. Marina Sander läste upp dessa. Godkändes.  

7. Revisionsberättelsen lästes upp av Anders Persson. Inga anmärkningar. 

8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen. Godkändes.  

9. Val av föreningens ordförande. Marina Sander omvaldes.  

10. Val av styrelseledamöter på 2 år. Omval av Lena Bjering, Karl Håkansson, Anna Juhlin, Lindsay Larsson och Claes Persson. Styrelsens förslag om att utöka antalet ledamöter med en person godkändes. Calle Tygård avgick i förtid och till nya ledamöter valdes Pär Lindkvist och Fredrik Erlandsson in.  

11. Val av kassör. Omval av Kalle Håkansson.  

12. Val av firmatecknare. Marina Sander och Kalle Håkansson.  13. Val av revisorer. Omval av Anders Persson och Folke Persson.  14. Val av revisorssuppleant. Lars Ahlberg omvald.  

15. Val av Valberedningens ledamöter. Calle Tygård och Rolf Svensson valdes.  16. Övriga frågor och inkomna motioner. Inget inkommet.  

17. Ordet är fritt. 

A. Trafiken. Mötet tog upp problem med parkeringen på sommaren. Önskemål om bättre cykelbana då det saknas en bit på den befintliga och att framkomligheten på Nedre gatan är begränsad. Synpunkter på för hög hastighet men privata farthinder är ej tillåtna. Fråga om vad som gäller för elstolpar diskuterades. Synpunkter om att det finns otroligt många trafikskyltar längs Nedre gatan. Parkeringsbestämmelser gör att man måste sätta upp nya efter varje ny utfart? för att dessa ska gälla?  

Mötet ville ha åtgärder innan sommaren och ett "Trafikutskott" bestående av Robert Svensson, Martin Björne , Claes Persson och Göran Persson bildades under mötet. Siktar på samtal med kommunen inom 1-2 veckor.  

B. Stranden och Cement. Marina har varit I kontakt med Ebba Sellberg, Landskrona Kommun, och fått besked om att stränderna ska skötas som föregående år. Skötseln av stranden var mycket bra under 2022, men "harvningen" ifrågasattes. Svår att gå på och inte inbjudande att ligga på sanden när det harvas. Ute på cement har det varit mycket halt och önskemål om kokosmattor vid trapporna samt rengöring från alger på metallstegen framfördes. Önskemål om temperaturmätning som tidigare funnits anslagen. Peter Holmbergs hemsida där uppgift om badtemperatur finns är tillfälligt nere då givarna kalibreras. Cement och Strandgruppen involveras i frågorna.  

C. Medlemsavgift. Claes Persson tog upp frågan om medlemsavgift. Frågan bordlades. 

D. Boule. Information om att säsongen startats för 2023.  

E. Jakten på Borstahussnipan. Peter Holmberg, Bengt Husritare och Inger Torebo som ingår i Museiföreningens arbetsgrupp deltog på mötet. Inga frågor angående projektet under mötet. 

Marina informerade om att man som enskild kan lämna synpunkter/felanmälan till Kommunen via hemsidan eller per brev. 

18. Mötet avslutades.  

Vid protokollet: 

____________ _____________ 

Marie Larsson Marina Sander  

Justeras: 

____________ _____________ 

Claes Persson Lena Bjering